Borderterrier i Trollhättan

Det mullrar

och först trodde jag faktiskt att det var Ärtans mage som ville påtala att det var dags för mat. Sedan kopplade min hjärna att det kom från himlen - åska. Men det verkar inte bli något mer än "långt-borta-muller"

Lite bilder från idag...


En hungrig Ärta


Kollar läget i poolen


Men matte...du slänger väl bollen till MIG, säger Ärtan


Någon som tycker att min basilika ser liiiiiiite vissen ut?
















Kvällsmaten serverades i poolen.




En till Borderterrier


som var i Borås: WILMA med matte Eva
Här är lördagens lopp

Eva & Wilma from Monica Skoglund on Vimeo.


Borås, söndag

Även andra natten gick bra i bilen. Tror visserligen att gårdagens värme, tävling, vin, mycket skratt o nattliga bus gjorde att jag sov extra gott.

Kokhett även idag. Hundarna tog det lugnt o varierade att bada o sova fram till 14 då det var dags att tävla igen.
Söndagens lopp:

Borås 28 juni from Monica Skoglund on Vimeo.


Borås, lördag

Jaha då var det dags för en tur till Borås och tävla.
Åkte dit redan på fredagen för att testa en ny grej: sova i bilen.

När jag kom dit vid 19-tiden så var det nästan fullt med tält. Hittade en plats nära där jag parkerade bilen o satte upp mitt fiiiiiina tält.
Hundarna fick bada o busa med lite hundar så dom var jättenöjda.

Bilen stod parkerad under ett stort träd o det var helt skugga fram till ca 15. Sen var det bara att ställa ut buren bakom bilen så hade dom go skugga resten av dagen. För SKUGGA var verkligen något som behövdes.
 
Det var minst en hund som dog under helgen o flera fick värmeslag. Detta var inte bland agilityhundarna utan dom som ställdes ut. Tänk att folk prioriterar att pälsen ska vara "slät o fin" o riskera värmeslag/dödsfall istället för att enkelt blöta ner sin fyrfotade hund. Det fanns allt skugga under träden runt om. Men jag antar att utställningsfolket var så himla nyfikna att dom var tvungna att sitta på planen HELA dagen....MED sina hundar. Fruktansvärt!

Wera o Ärtan fick bada o ligga i skuggan. Wera tyckte t o m att det var lite kallt så hon kryp under täcket :o)

Själva tävlandet är väl inte så mycket att säga om....hon har som vanligt en himla fart o framåtbjudning. Men hon är även mycket signalkänslig o vänder på en 5-öring. Så jag visar alltså fel...
Så här såg iaf lördagens lopp ut:

Borås 27 juni from Monica Skoglund on Vimeo.


Gravid

Wera var höggravid igår. Ärtan var inte långt efter.
När jag kom hem igår så kom ingen av hundarna o hälsade. DÅ ska man verkligen reagera!!! För då är det något som har hänt, något lurigt...

Wera låg platt i fåtöljen i sovrummet. Ärtan lekte frimärke på golvet. Båda med huvudet på backen o med viftande svansar.
Tittar in i köket....där på golvet ligger Frolic-påsen.
Tar upp den o märker glatt att dom iaf har lämnat FYRA frolicar. Resten då? Jo den låg i deras magar. Ganska så nyöppnad 1,5 kg påse. Så att dom såg höggravida ut kan du nog förstå...

Känns ju inte så kul eftersom det är tävling till helgen. Någon av dom, gissar faktiskt på Ärtan den här gången, har hoppat upp på köksbänken o dragit ner påsen. Sen har dom mumsat.
Så igår kväll åkte vi till stugan för lite simträning för Wera. På stranden var det två tjejer o en kille som mer än gärna ville leka med hundarna. Vattnet var otroligt varmt o det var höga vågor.
Hundarna njöt som bara den.

I natt ville Wera ut o bajsa flera gånger. Så nu på morgonen tyckte båda att det skulle vara gott med lite frukost. Men blicken dom fick av mig fick dom snabbt att ändra uppfattning. Dom sa båda: ok, ok vi kan ta frukost lite senare....eller mycket senare och så smet dom iväg med skamsna blickar.

I eftermiddag ska bilen packas o vi är såååååå laddade för tävlingen imorgon. Wera o hennes stora mage nickar o håller med :o)

Wera löper

inte än och det hoppas jag att hon inte gör förrän tidigast på söndag kväll.
Ska ju till Borås o tävla lördag-söndag.

NY DATOR har jag nu och allt ser ut att funka :o)

En låt till Malin


...som fyller år idag!!!
GRATTIS



Försvinner

nog några dagar....ska byta dator. En bärbar ska åter göra entré. Men som sagt...det tar några dagar. Eftersom jag då ska ha mobilt bredband så behöver jag inte ha den fasta telefonen längre. Så nu nås jag bara via mobilen.

















Må gött!

Skånepågar


Underbara Perikles!



Har ändrat

textsnitt o färg....du som har minne: Visst är det enklare att läsa nu! Eller?

God morgon!

Kl är 6.23 och vi är tillbaka från morgonpromenaden.
Ärtan var nog vääääldigt trött idag.
För i början av promenaden så passerar vi en busshållplats på andra sidan vägen. En helt vanlig hållplats med glaskur, en sån som finns överallt. Men HELT vanlig var den INTE sa Ärtan. Det brukar aldrig stå någon där. Men det gjorde det idag. Hon tvärstannade, "uffade" och hade svansen rakt upp.

Jag tänkte att här är det nog bäst att prata med den tvåbenta som stod där. Så jag började lite trevligt med ett glatt GOD MORGON. Sen sa jag att "det brukar inte stå någon vid den hållplatsen vid den här tiden på morgonen"

Den tvåbenta som var en glad prick sa att hon förstod att hunden tyckte det. Ärtan uffade nu lite högre och talade om att hon var missnöjd - gå hem o lägg dig. Den tvåbenta sa att IMORGON skulle hon inte stå där för då var hennes bil lagad. Ok sa jag, för där kan du ju inte stå....förstår du väl.
Den tvåbenta skrattade o sa att hon lovade att skärpa sig.
Ärtan verkade nöjd med svaret och hon traskade vidare.

Vi fortsatte till Vårviks gård och sa god morgon till tuppen som gol, grisarna som bökade, dom skuttande kaninerna (som Wera gärna ville ta med sig hem o göra tofflor av tilll matte - omtänksam vovve minsann ;o) och dom krulliga, bräkande fåren.

Nu är det frukost!

Morgondopp

hade svårt att sova i morse så strax efter 5 så tvingade jag upp hundarna. Packade ner frukost till oss och styrde bilen mot Hunneberg. 1,5 timmas promenad, bad och frukost på bryggan - kan dagen börja bättre?




Vi gick runt sjön, tog ca 1,5 timmar


Wera känner på temperaturen


Laddar....


och plask!


upp igen. Laddar. Ärtan försöker förstå VARFÖR man ska SIMMA.


Plask!


blöt hund




Inget montage. Ärtan hoppar faktiskt så hela tiden. Gasell-Ärtan


Kolla vad hon flyyyyger


Törstig!

Blickar ut över sjön


Jodå...Ärtan simmade faktiskt....två gånger - frivilligt :o)


Den kom!

Alla har väl  noterat att SOLEN kom idag. Hoppas att besöket blir riktigt långvarigt.

Hade ni alla en härlig Midsommar? Sill o jordgubbar? Nubbe? Dans?
Så avundsjuk jag blir...jag låg hemma med en jättejobbig magsjuka. Men nu är jag frisk :o)
Men några jordgubbar fick jag inte avnjuta. Vilken tur att den säsongen just har börjat.

I morse blev det lite agilityträning. Körde 4 pinnar med Ärtan och det gick fint. Hon tittar dock liiiiite för mycket på mig ibland. Mer fokusering framåt...och neråt. Ska be någon stå med skål i slutet.

Wera fick några roliga kombinationer som kändes fint. Hon har en härligt sug o tar allt rätt - om bara matte är på rätt ställe så hon förstår...hmm...

Orkade inte springa så mycket, så det blev en kort träning.

Mobilt bredband....vad är bäst? HJÄLP!!!




Alldeles ensam


kommer jag nog att vara i Borås med att ha ett sådant här
"agilitytält" *fniss*




Men det regnar ju ALLTID i Borås, så vad gör man? Jo man tager vad man haver!

Just nu så verkar dock tältduken lite KORT. Har inte satt dit några pinnar i marken
än....men om det strular så får jag väl "gräva ner" hörnstolparna :o)

Det blir nog jättebra! Vem vill stå bredvid mig??? *tar fram papper o penna för att skriva en kölista* Se så...var inte blyga - erkänn att du gäääärna vill vara näääära mitt fiiiiina tält *asg*

Ojoj...vilken blomma!

Såg att mina Vallmo börjar slå ut nu. Dom är jättestora o ser plastiga ut....men väääääldigt läckra :o)









Soooool...


...vill jag ha för det är Miiiiiiidsooooommar imorgon!
Hoppas ni alla får en härlig helg!





Bilder




















































Slaaalom

Weras starka sida i agility: SLALOM
Weras svaga sida i agility: SLALOM


Hon ääääälskar slalom och tar det snyggt o snabbt om jag är på vänster sida. Kan göra finfina bakombyten precis innan o hon suger ändå härligt framåt.

Högerslalom...existerar inte i hennes värld. Vet inte hur många gånger som vi har tränat o tränat o försökt att lura henne att det ÄR som vanligt. Vi har testat allt. Hon ser alltid lika frågande ut när JAG är på "fel" sida och så går hon ur.
Men skam den som ger sig. 8 pinnar börjar sitta fint nu. Hon fixar det i hög fart o från olika hinder. Nu är det bara dom sista 4 pinnarna som fattas. Vill inte VISA för mycket utan tar det hellre lite lugnare så hon använder hjärnan.
Tänker dock inte testa på tävling förrän hon känns SÄKER på 12 pinnar.

Så nu ska här hårdtränas...eller iaf TRE gånger per vecka ska hon få sig en genomkörare.

Igår när jag körde så satt Ärtan uppkopplad alldeles bredvid slalomen. Hon lät en del men så blev hon tyst. Öronen stod nästan rakt upp. NÅGOT hade fångat hennes intresse. Ja att GODIS var inblandat kunde jag tänka mig men mer visste jag inte...
Sen var det iaf Ärtans tur o Wera fick ta en tur ensam i skogen o rasta av sig (såg henne dock hela tiden, så hon var inte på rymmen alltså). Ärtan är som vanligt suuuuuuuperladdad. Körde några hopp men det gixk sådär....något annat drog.
Unga fröken ville till slalomet. Så jag testad emed att säga slalom. Hon rusar glatt fram till första pinnen o tar FYRA pinnar. Sen väntar hon ivrigt - GODIS!!!
Tar tillbaka henne går mot slalomet igen...men icke sa nicke. Hon går förbi! öööh...?
Tar tillbaka igen o säger den här gången slalom. Hon gör återigen 4 pinnar fint.

Då tänds glödlampan hos mig!

ANAR att det ligger till så här:
Hon har tittat på Wera. Jag sa slalom o Wera fick godis. Slalom = godis. Ärtan ääääääälskar godis.
Så hon gör likadant.

Så lärde hon sig däcket. SÅG hur mamma Wera gjorde o hur gott godis hon fick - och gjorde själv samma så fort hon kom lös.

Släpet var likadant. Se o lär :o)

Bra med en hund som gillar godis minsann.

Hur lärde du din/dina hundar slalom?

När?

Ja det är frågan som surrar i mitt huvud....NÄR ska min galna wera börja löpa?
Förra året så PARADES hon runt 9 juni. Alltså hade löpet kommit igång innan dess. Så frågan är nu då vilka tävlingar jag o Werapera missar...

PLANER:

JUNI
27-28 Borås off

JULI
12 Bollebygd off
22-26 Hässleholm off

Än så länge syns inga tecken.

Nya agilityskor





Kanongoa, mjuka, superbra fäste och billiga.
Så nu jäklar ska här springas - wera kommer inte att ha en chans att hänga med ;o)

Live från SM

Filmkameran är laddad, så kolla här

SM

Rasfördelning på SM 2009 - totalt 37 olika raser

 (lag ej inräknat)

Shetland sheepdog56
Border collie29
Papillon11
Pudel, mellan9
Oreg/Blandras8
Borderterrier6
Australian kelpie6
Pudel, dvärg5
Jack russell terrier5
BV/Tervueren5
Berger des pyrénées å poil long5
Australian shepherd5
Pumi4
BV/Malinois4
Parson russell terrier3
Dvärgschnauzer3
Tysk spets/ mittelspitz2
N.S.D.T.R2
Labrador retriever2
Irländsk terrier2
Cocker spaniel2
Cavalier king charles spaniel2
BV/Groenendael2
Bichon frisé2
I.S.W.T2
Tax1
Västgötaspets1
Staffordshire bullterrier1
Laika1
Korthårig vorsteh1
Golden retriever1
Foxterrier, släthårig1
Dvärgschnauzer, svart1
Dvärgpinscher1
Dansk/svensk gårdshund1
Collie, korthårig1
Boxer1


Tips för dig som vill hänga med vad som händer i SM:

Agilitymästerskap

Ha en härlig helg!





Hopploppet

Här kommer då filmen på hopploppet. Hon drar alltså ur slalom o riktar blicken o stegen mot ett simpelt vanligt hopphinder....DET är märkligt. Eller så var det för hon vill ha en jäkla bra tid. Det hoppet var ju SISTA hindret ;o)


råådalen from Monica Skoglund on Vimeo.


Det regnar

Idag är det skolavslutning....i regnkläder. Plaskeblött ute. Inte ser det ut att ta slut på eländet heller...
SM börjar idag med veterinärkontroll osv. Ett speciellt LYCKA TILL sänder jag till Konrad o husse PG. Alla valparna hållar tassarna o hejar på sin pappa.
Ni som vill se eliten som kvalade till Landslaget, kolla HÄR  Om du scrollar ner lite så ser du film från oskarshamn. Finns även MASSOR av bilder (och några filmer) från andra tävlingar.






Skåneland o död gubbe

Jaha, då har man varit på en snabbvisit i Skåneland. Råådalens bk i Helsingborg stod GPSen inställd på och vi hamnade rätt.
Det var jag, Carina , fyra vovvar o en massa packning som åkte. Carina hade ju handen i gips så hon skulle tvinga MIG att köra Billy.

WERA: hopp 2
En mycket lurig start, som vi klarar men sen går hundjäkeln ur slalom och drar på ett HOPPhinder...!!! Blir skitsur. När vi tar om det så går hon in FEL men sen blir det rätt. Resten av banan går bra. Men att hon gick ur slalom...ja det har inte hänt på år o dar. 10 fel o tidsfel (INGEN klarade reftiden)

Agility 2:
Startnr 1. Hon känns fin. Hoppar ett kf på balansen (vilket jag inte heller fattar) Men sen...lyssna noga nu: När vi kommer till slalomen så är nummerskylten kvar...INNE i slalomen - mellan första o andra pinnen!!! Är dock lite stolt för Wera fixar det ändå. Men JAG blir ofokuserad. Håller på att tappa henne till tunneln, men får tillbaka henne. Vi fipplar o hon river ett hinder. När vi har gått i mål är jag sur. Domaren kommer i fatt mig o säger att jag får köra om. Jag startar sist.
Så vi fick en ny chans....dumma mig är dock för avslappnad o visar fel - disk.
Fortsätter ändå. Även här går hon ur slalom - jag avbryter o lyfter bort henne från banan.
En liten tröst är dock att domaren säger till mig att Wera är absolut den bästa klass 2-3 hunden för dagen. Men pinnar fick jag inte ändå :o(

Film på Weras lopp kommer under dagen.

BILLY hopp 3:
Ojoj...nu skulle jag då plötsligt springa med en papillon!!! Första gången någonsin. Matte var allt lite orolig o jag fick många tips. Men det gick bra...ett missförstånd gjorde att vi kom i otakt o höll på att krocka. Vi kom i mål med 0 fel. Hamnade på 13 plats. I resultatet kunde man se att mellan nr 1-16 (tror jag) skiljde det 3 eller 4 sek. Så jag är nöjd.

Agility 3:
En mycket svår start. Typ 90% diskade sig där även jag o Billy felade. Eftersom Billy är lite känsligare än Wera så vågade jag inte vråååååla så mycket utan var nog nästan tyst. Carina tjatade innan att jag skulle klappa på benet....tror ni att jag kom ihåg det? Svar nej! Så det blev alltså disk. Men resten av loppet gick superfint.

I tisdags skulle jag upp o träna slalom med Wera. Pressade henne massor. Totalt gick hon ur tre gånger. Är nöjd ändå.
Började med en jättetajt bana innan det blev ingångar o 12-pinnars. Dock fick hon inte ta en enda tunnel.

Ärtan fick också köra. Har höjt hindrena till ca 15 cm nu o hon flyyyyyyyger fram. Hon är jätterolig. Vrålar som sin mor o har bra fart.

Men så ringer Malin. - Kom till Öxnered NU! Det är en gubbe som har försvunnit o vi ska hjälpa till att leta. Han hade försvunnit dagen innan. Så jag slänger in hundarna i bilen o åker. Ser på avstånd flera helikoptrar i luften. Väl framme så är det fullt av militärer o poliser. Gubben var 90 år och bodde ensam i sitt hus. han VILLE in på hem men ansågs väl för frisk. Han hade "rymt" flera gånger tidigare och var lite vimsig.
Vi gick in till polisen o fick instuktioner om vart vi skulle gå. Helikoptern snurrade o vi mötte både grönklädda o vanliga människor. Men så plötsligt var det tyst i luften....vi såg en ambulans....så vi vände tillbaka. Då sa dom att "mannen var hittad" Lite senare bekräftades det att han tyvärr var död.
Tänk om han hade fått ett boende på något hem....



Trevlig helg!



Mycket som händer den här helgen....student, nationaldag, val o tävling.
HOPPAS att detta inte blandas med FÖR mycket regn....eller å andra sidan så blir det väl "lite lugnare" då....

Iaf önskar jag alla er en härlig helg!



Inte förbannad längre

Nu funkar hemsidan

Full fart

var det igår när jag o Kerstin körde några varv på agilitybanan. Vädret var milt sagt varierande. Det växlade många gånger mellan sol, blåst o regn. Kvällen avslutades med KNOTT *ryser* Hatar knott!

Tränade en del basic-grejer.
Den första övningen var detta:

Tunnelingångar från alla håll. "Rätt" och "fel" ingångar o inte ta någon.


Nästa var också lite basic.


MYCKET fart.

En bana skulle vi väl också hinna med. Så medans Kerstin mumsade på en krämbulle gav jag henne papper, penna och orden: RITA EN BANA! (Hon är ju KVINNA och kan då göra flera saker samtidigt :o)

Jag ville ha en start som inte var rakt fram, den skulle vara fartig men med några trixigheter.
Tillsammans fixade vi ihop den här:

Den var riktigt rolig!
Det mesta i dagens träning flöt på bra. Pressade Wera lite o hon gick ur slalom...!
Det var första gången på typ ett år som hon gjorde det. Dumt!

ÄRTAN fick också "leka" agility.
Sen efteråt väntade två viltspår på henne o hon var mycket lycklig liten bordertös som letade efter sin älskade klöv. En sak som JAG måste bli bättre på är att markera VAR jag BÖRJAR och RIKTNING....tur at tman har en hund med nos som hittar. Känner dock att jag vimsar för mycket o förmodligen stör henne.
Första spåret
var ca 75 meter och i blandskog. Hon tuffade på som ett expresståg. Fick säga till henne att ta det lite lugnt. Såg att hon lyssnade och kände hur hon svor åt mig.
Andra spåret:
Där var jag lite taskig o hon fick kämpa ordentligt. Längden var också ca 75 m men i Sumpmossa så jag sjönk till knäna o Ärtan försvann....tur att jag hade henne i rep ;o)

En glad liten bordertjej med TVÅ klövar traskade som en solstråle till bilen.



Förbannad

Ser att min hemsida inte funkar. Har mailat o frågat VARFÖR så vi får väl se vad som händer....
Har "gratis-perioder" fram till 2010 så jag vet inte riktigt VAD dom pysslar med...SUCKAR

Välkommen

En 7 min rundvandring hemma hos oss:


Välkommen hem till oss from Monica Skoglund on Vimeo.


Klockan 4.35: Goooood moooooorgon!

- Nu har jag vaknat och jag är helt övertygad om att det ÄR dags att gå upp NU matte! Ärtan studsar upp o ner och svansen viftar värre än en flugsmälla en varm sommarkväll. Hon lägger till med ett flåsande läte som gör att det är stört omöjligt att ligga kvar....jag går upp.
Wera tittar lite förvånat på mig från soffan och undrar om jag är klok. Klockan har INTE ringt än säger hon och somnar om så snart hon har burrat ner huvudet under filten.
Ärtan däremot är mer envis än en finne på näsan när man ska på kalas. SUCK!

Att denna lilla kronjuvel verkligen orkar! Öppnar altandörren och hon skuttar som en studsboll ut och passar på att jaga bort en skata innan hon kissar.
-FRUUUUUKOST!!!! tjoar hon när hon kommer in. Jag blänger surt på henne men tänker i samma sekund att får hon mat så BORDE hon väl bli lugn...eller? Värt ett försök!
En näve mat gör att Ärtan försöker sätta rekord i höjdhopp. Jag tittar på henne och då ramlar poletten ner - hon sätter sig blick stilla....som en sådan där porslinshund och tittar på mig. Är övertygad att hon hade dregglat om hon bara kunde.
Jag lägger ner maten o hon stirrar fortfarande på mig.
Säger varsågod.
Hon slänger sig fram o vrääääker i sig maten. Puts väck borta!
Med ett rap passerar hon mig på väg bort till soffan. Hon hoppar upp o rullar ihop sig bredvid mamma Wera. Med en suck så somnar hon på 3 röda.
Jaha....där står jag kvar. Pigg....med en sovmorgon som inte blev en sovmorgon.
Men men....solen skiner iaf o jag har tvingat ut hundarna på en timmas promenad, bakat muffins, tvättat o vattnat blommorna.
Ha en bra dag!

Storm

sommaren blåser bort idag. Jäklar vad det blåser alltså.
Igår var Sussie här och fick en sommarfrisyr. Hon är en väldigt tålmodig liten vovve som står helt stilla när man grejar med henne. Eller så vet hon att det är ingen idé att göra motstånd...









Ärtan i morgonsolen


Sådana här smååååå blåa blommor har jag i en hel drös i gräsmattan. Ser
ut som ett blått täcke. Någon som vet vad den heter?


En tulpan *veta*





Hallåååå vänta! Vi vill åka med!!!


Ge mig godis NU!


Eländiga Wera som aldrig fått godis....


Mina rara vovvar :o) Busiga, glada o galna! UNDERBARA!